Virginitatea în medicină
Nico
Studentă Medicină

Virginitatea este descrisă ca și statusul unei persoane care nu a avut niciodată contact sexual. Acest status are semnificații diferite în funcție de cultura de referință, dar mai ales în funcție de genul individului. Virginitatea femeilor e egală, din multe puncte de vedere conservatoare cu onoare și puritate. Spre deosebire de bărbați care se bucură de libertate fără stigmă, femeile au fost judecate milenii din cauza acestui mit deși nu există argumente solide pentru susținerea lui, nici măcar științifice.

Obiectul de studiu al medicinei este corpul uman ca tot unitar și patologiile care îl pot afecta. Aceasta a fost deseori influențată de religie și cultura, în vremurile în care accesul la informație era limitat și aceasta se transmitea doar printre elite printr-un limbaj criptic. Din fericire, în ziua de azi informația este la un click distanță, dar intervine necesitatea unei filtrări mai riguroase mai ales în ceea ce privește informația medicală, cu mențiunea că aceasta nu înlocuiește vizita la medicul specialist.

Națiunile Unite și Organizația Mondială a Sănătății au cerut încă din 2018 interzicerea eliberării de „certificate ale virginității”. În România Institutul Național de Medicină Legală a oprit eliberarea lor în 10.07.2022, dar asta nu înseamnă că la institutele din județe mai mici nu o fac. Aceste teste umilitoare sunt în general efectuate minorelor la cererea aparținătorilor și constituie acte de abuz și atentate la integritatea lor personală, lăsând în urmă traume. Pentru efectuarea acestui test în prim plan este himenul, o membrană care acoperă PARȚIAL vaginul și despre care unii cred că oferă informații despre activitatea sexuală a celei examinate, fapt care este fals. 

Himenul este o membrană formată din țesut mucos asemănător vaginului care îl acoperă parțial și care se poate „contracta”. Acesta are diverse forme care sunt unice pentru fiecare femeie și care se modifică odată cu vârsta, activitatea fizică etc. Această membrană se poate rupe în urma activităților sportive de tipul mers pe bicicletă, călărit, atletism, dar odată cu vârsta și creșterea pot apărea modificări care sunt perfect normale. 

Deși în cultura populară himenul este privit ca un dop peste vagin, acesta este mai degraba o sită care poate să-și mărească ochiurile independent de activitatea sexuală, de exemplu la apariția menstruației, pentru a ușura eliminarea ei. Unele femei se nasc fără himen, altele se nasc cu el acoperindu-le vaginul (necesitând intervenirea chirurgicală pentru că oprește eliminarea sângelui menstrual, fapt care provoacă durere și probleme ulterioare), indiferent de forma, prezența sau absența lui, în medicină nu reprezintă un factor decizional pentru evaluarea statusului virginității unei femei deoarece acesta are formă variabilă, ce n-are treabă cu activitatea sexuală. Astfel, procedura de evaluare a virginității nu este un act medical, nu are semnificație clinică, nu este susținută de știință, doar de mentalități toxice și învechite.

1 thought on “Virginitatea în medicină”

  1. Pingback: Tu unde cauți informații despre sex atunci când ai nevoie? -

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top