Iubirea de sine
Teo
Psiholog

Iubire de sine? Auzim constant acestă formulare și suntem puternic încurajați să luam atitudine și să ne iubim mai mult pe noi înșine, nu? Pai, de cele mai multe ori nu este atât de simplu pe cât pare. Iubirea de sine este un concept umbrelă, în interiorul cărora trebuie să se „alinieze” mai multe planete ca lucrurile să meargă strună.


Hai să îți dau un exemplu personal, de la care să continăm ulterior discuția. Nu am fost niciodată o fată superbă și nici nu am fost un geniu nativ. De mică am fost conștientă de felul în care arăt, nici bine, nici rău. Dar deși primeam frecvent complimente de la cei din jur, chiar și odată ce am crescut, nu am avut niciodată capacitatea de a-mi recunoaște aspectul sau capacitățiile mentale sau interiore. Refuzam cu vehemență orice compliment, ba mai mult, îl ignoram sau ironizam. Credeam mereu că oamenii mă mint și încearcă doar să fie drăguți cu mine. Chiar și când în fața mea veneau oamenii cei mai apropiați și sinceri să îmi spună un lucru bun sau pozitiv despre mine ca întreg, nu puteam să îl accept. Mi-a luat ani buni și, pot sincer să spun, că doar de curând am reușit să mă accept și iubesc pe mine cea de azi, în forma ei, cu plusuri și minusuri. Și probabil te întrebi cum am făcut asta. Cu greu și cu muncă susținută. Pentru că deși suntem încurajați din toate părțile să ne iubim pe noi, nu trăim într-o societate care să valorifice realmente acest concept sau care să te educe de timpuriu în spiritul ei. Așa ca jobul nostru rămâne să o facem de unii singuri.


Pai haide să îți explic care sunt pașii esențiali pe care eu îi vâd în momentul în care începi această călătorie cu tine însuți. În primul și primul rând vorbim de acceptare de sine. Și când spun asta, spun că pe bune este necesar să înveți să te accepți ca pachet complet. Pentru că da, ești o ființă complexă și imperfectă, cu o groază de plusuri și minusuri și asta ne face pe noi fiecare unici și diferiți. Trebuie să ne oprim să selectăm și decupăm din noi doar ceea ce ne convine cel mai mult sau să idealizăm ceva e nu avem. Prin simpla noastră prezență pe acest pământ suntem valoroși!


Următorul lucru este autocompasiunea. Sună fancy, știu, dar în sine este un concept simplu, care poate fi promovat în viețiile noastre. Și sună cam așa: fii cald și blând cu tine, în special în perioadele dificile sau dureroase. Tindem des să fim mult prea aspri și critici cu noi înșine. Zicem noi, ca să scoatem ce e mai bun și potențialul cel mai mare. Dar haide să îți pun o întrebare. Dacă un prieten extrem de drag ție ar trece printr-o situație dureroasă, grea, umilitoare, ce ai încerca să faci ca să îl ajuți? De cele mai multe ori, încercăm să fim empatici, sub nicio formă nu ne apucăm să fim critici și duri cu acesta, nu? Exact acesta este lucrul de care ai și tu nevoie în momentele grele, dar contează mult să îți oferi tu ție acest lucru.


Ultima perioadă pentru mine personal a fost una extrem de încărcată și stresantă. Simțeam constant că sunt în priză și nu am niciun pic de timp eu cu mine. Îți este familiar ceea ce tocmai am scris? Haide să îți spun ceea ce te poate ajuta enorm. Dedică-ți cel puțin o ora pe zi timp pentru tine. Ne auzim frecvent că ne spunem că nu avem timp pentru noi, dar în sine nu e adevărat aproape niciodată. Uităm să luăm în calcul cât timp petrecem anapoda pe telefon, zi de zi. Grija față de sine poate veni din lucruri mărunte, cum ar fi să să îți bei ceaiul sau cafeaua uitându-te pe geam, cititul a câteva pagini din cartea preferată, mersul la sală, o rutina de skincare în care să fii cu adevărat atent la pielea ta. Orice lucru mărunt care la final de zi să îți aducă satisfacția faptului că a fost o zi în care ai avut grija de tine, in and out.


Știi totuși ce mai înseamnă iubire de sine? Barierele sănătoase pe care ni le stabilim sunt în sine parte din acest concept. Multora ne este foarte greu să spunem NU. Mulți dintre noi chiar am fost învățați că nu este acceptat să refuzi, să spui nu, să nu ieși cu o anumită persoană, să refuzi un anumit fel de mâncare, să nu fii de acord cu o anumită părere. Îndemnul meu este să începi să spui și nu. Și bineînțeles, să o faci într-un mod în care să nu lezezi în vreun fel persoana care primește refuzul. Dar îmi doresc să înțelegi că acest lucru, stabilirea unor bariere sănătoase, nu înseamnă egoism, ci înseamnă respect de sine.


Știi, cu toții avem în mintea noastră o voce care ne vorbește. Vocea aceea este cea care de multe ori ne îndeamnă să fim aspri și critici cu noi înșine. Ce este extrem de important, este să ne creem un dialog interior cât mai pozitiv și cald. De ce? Pentru că din interiorul minții noastre pleacă tot felul de gânduri și de multe ori le dăm credibilitate la majoritatea dintre ele. Dar, de multe ori aceste gânduri sunt doar niște gânduri, care pot să nu fie adevărate. Astfel, lucrând frecvent la dialogul nostru interior, putem să „dăm în cap” gândurilor negative sau intruzive, favorizând-le pe cele care ne avantajează în călătoria noastră.


Și pentru că nu te pot lăsa în aer, fără vreo tehnică utilă pe care să o folosești, îți voi prezenta cea mai simplă și eficientă metodă în care poți să îți crești recunoștința de sine. Seara, când pui capul pe perna, după ce ai lăsat orice telefon din mână și ești pe punctul să dormi, spune-ți 3 lucruri pentru care ești recunoscător pe ziua respectivă. La început poate părea foarte greu, mai ales când ai zile încărcate, obositoare, în care nu te-ai simțit cu adevărat bine, fizic sau psihic, dar îți pot garanta ca orice om, indiferent de ziua pe care a avut-o poate să găsească 3 lucuri mărunte pentru care este recunoscător. Pentru că m-am trezit din pat azi dimineață, pentru că am avut timp 20 de minute să vorbesc cu o prietenă veche, pentru că am ajutat un om de pe stradă să se ridice după ce a căzut, pentru că am mâncat mancarea mea preferată azi, pentru că am avut grijă de pielea mea în seara asta, pentru că am plâns după o perioadă foarte lungă în care nu am mai făcut-o și am simțit că m-am eliberat. Uneori nu avem idee cât impact au asupra noastră micile noastre comportamente și simplul fapt că le spunem, tare sau în gândul nostru.


Iubirea de sine nu vine de la sine, nu se dobândește ușor și nici nu este acel lucru neinfluențabil. Vor fi și zile în care vei simți că totul merge rău, arăți rău, te simți rău, dar nimic nu te oprește în acele momente să fii cald și blând cu tine. Cu tine ca întreg. Pentru că esența acestui concept, mai presus de orice, este să iubești fiecare bucățică din tine ca om, indiferent cât de colțuroasă e ea de fapt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top