Cum îi zic că ”n-am chef”, ”nu vreau”?
Maria

Discuția despre consimțământ este o parte importantă a oricărei relații sănătoase ori combinație spontană. Cea mai ușoară modalitate de a te asigura că nimeni nu face ceea ce nu-și dorește.

Cum pot vorbi despre consimțământ?

Uh, să vorbești despre ceea ce vrei și ce nu vrei și să respecți limitele partenerului tău, nu e ceva de care să-ți fie frică sau să crezi că e ciudat. Gen n-ai de ce să-ți faci griji. A consimți și a cere consimțământul înseamnă că toată lumea își exprimă clar dorințele și nevoile (și că partenerii își respectă reciproc limitele). 

Bonus: vorbind despre ceea ce îți dorești în pat te poate face pe tine și pe partenerul tău să vă simțiți mai excitați și mai respectați.

Așadar, cum ceri consimțământul?

Întrebi: “Pot să [aici zici exact ce ai pe suflet]?” sau “Vrei să fac [aici zici exact ce ai pe suflet]?” sau ”E ok dacă [aici zici exact ce ai pe suflet]?” …și aștepți și asculți răspunsul. Ah și neaparat să fii atent la limbajul corpului și la tonul pe care-l are.

Așa că dacă răspunsul e “da” sau arată clar că este interesat(ă), atunci ai primit consimțământul. Iar dacă răspunsul e “nu” ori nu spune nimic sau spune da (dar pare nesigur(ă) sau inconfortabil(ă) și se înțelege din tonalitate), atunci NU ai consimțământul. Poți verifica dacă nu înțelegi sau nu ești sigur spunând ceva de genul: 

“Vreau să mă asigur că vrei să faci asta.E ok să continui?”

“Îi ok dacă nu ești interesat(ă). Putem face altceva sau altcândva. Ce părere ai?”

Niciodată, băi, dar gen niciodată, să nu-ți presezi partenerul să facă ceva ce nu vrea să facă sau pare nesigur(ă). Lasă-l să știe că este în regulă dacă vrea să se oprească sau să facă ceva diferit. 

Toată lumea merită să își respecte limitele. A fi presat să faci lucruri sexuale nu este o senzație plăcută și poate distruge complet o relație, devenind una toxică sau și mai rău abuzivă (dacă partenerul tău te presează să faci sex, gen)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top